Fra 1. januar 2018 kan seksjonseiere som disponerer parkeringsplass kreve å få anlegge ladeplass for elbil og ladbare hybridbiler, og styret kan kun nekte hvis det foreligger en saklig grunn. Problemet oppstår gjerne når flere vil installere anlegg og det ikke finnes tilstrekkelig kapasitet for dette i boligen.
Spørsmålet er – hva gjør man da?
I første runde må man bare ta til etterretning at ladeplass for elbiler er noe ett hvert sameie må forholde seg til i årene som kommer, og hvert enkelt styre må vurdere hvordan sameiet kan løse dette fremtidige behovet.
Vi anbefaler at styret får dette på sakslisten og legger en plan for lading av elbiler i sameiet. Dette kan gjøres i samarbeid med en montør. I samme runde bør det også undersøkes hvilke støtteordninger som finnes i kommunen. Normalt har montørene en god oversikt over dette. I Oslo gis det støtte på inntil 20% av investeringskostnaden, inntil kr 5.000,- per ladeplass det legges til rette for. Maks støtte for et sameie er kr 1. mill. Dette inkluderer da hele prosessen fra planlegging, kartlegging av behov, prosjektering og installasjon frem til ladeplassen.
En utfordring i flere eldre boligsameier er nettopp kapasiteten på eksisterende anlegg. Sameiet bør snarest avklare med kommunen eller nettselskapet (i kommunen) om hva som er «lov» bla. med installasjon av hurtigladere, slik at det ikke monteres noe som er i strid med reglene. Det kan godt være at hele det elektriske fellesanlegget må oppgraderes for å løse denne problematikken.
Vi anbefaler at styret får saken på dagsorden og vurderer muligheter i sitt sameie.
Et spørsmål som tidlig gjør seg gjeldende er hvordan utgiftene skal fordeles. Og videre hvordan dette skal avgjøres/stemmes over.
Hvis for eksempel det er nødvendig med oppgradering av det elektriske anlegget så anses dette å være innenfor alminnelig forvaltning i et sameie, og det vil være tilstrekkelig med alminnelig flertall. Vi anbefaler at saken legges frem og avgjøres i et årsmøte. En oppgradering av det elektriske anlegget vil normalt falle inn under fellesutgiftene som fordeles på seksjonseierne etter eierbrøken i sameiet. Dette fordi en oppgradering etter all sannsynlighet ville kommet uansett for å møte nye og moderne behov for elektrisk kapasitet.
Allikevel kan det fort oppstå en situasjon hvor noen mener at utgiften skal fordeles etter nytten hver enkelt har av denne oppgraderingen, slik at kun de med ladeplass skal være med på å dekke kostnaden. Imidlertid mener vi at disse vilkårene ikke vil være tilstrekkelige da oppgradering av det elektriske anlegget ikke bare gir mulighet til lading av el bil, men også er en oppgradering for fremtidige og moderne behov for mer kapasitet, som da gjelder alle.
Imidlertid bør det være slik at alle som ønsker lademulighet på egen plass bør dekke kostnaden til denne installasjonen selv og betale strøm til sameiet, enten etter måler eller en fast avtalt sum.
Dette var i første runde noen av våre tanker og anbefalinger. Som sagt, vi anbefaler at styret får denne problemstillingen på sakslisten sin og videre at dere også ser på endringer i vedtektene hvor dette skal fremgå.